zondag 10 juni 2018

Spier, een fenomeen uit Zuid-Afrika


Spier is met recht een wijn fenomeen uit Zuid-Afrika te noemen. Zowel de lokale bevolking als toeristen hebben het wijnhuis in hun hart gesloten. Vraag het vakantiegangers die in Kaapstad de wijnroute hebben gereden en je krijg steevast het antwoord, dat ze uiteraard bij Spier zijn geweest.

Veel reisbureaus bieden reizen aan naar Zuid-Afrika en hebben de wijnroute opgenomen in hun assortiment. Hierbij kun je kiezen uit een georganiseerde reis, maar het is zeker ook goed op eigen gelegenheid te doen. Er is ruime keuze uit hotels in de buurt en een bed-and-breakfast is snel gescoord.

Het wijnhuis Spier ligt tussen Kaapstad en Stellenbosch maar dan dichterbij Stellenbosch. Als je vanaf Kaapstad via de N2 rijdt krijg je eerst het Township Khayelitsha aan je rechterkant, een stad op zich (een excursie is zéér de moeite waard). Ga vervolgens linksaf de R310 op en na ongeveer 9 km ligt Spier aan je rechterhand.

Bij Spier hoef je je absoluut niet te vervelen. Er bevinden zich 3 restaurants op het terrein en je kunt er uiteraard heerlijke wijn proeven. Wat wij erg leuk vonden is iets te bestellen en dan een plekje opzoeken rondom het meertje om daar even te genieten.

Spier heeft de wijn ingedeeld in vier groepen. Dit zijn Discover (om te ontdekken), Signature (de wijnmaker is daar zo tevreden over, dat hij zijn handtekening eronder zet), 21 Gables (die verwijzen naar de 21 Hollandse Geveltjes op het terrein) en Creative Block (waarmee Spier een bijdrage levert om jeugdige schildertalenten een handje verder te helpen).

De wijnen zijn vooral mono-cepages, dus gemaakt uit 1 druivenras en in een aantal gevallen blends. Dit is vooral het geval bij de Creative Block wijnen waar men indrukwekkende wijnen van een Bordeaux en Rhône stijl in huis heeft. Het getal achter Creative Block geeft het aantal druivenrassen in de blend aan.

Alle wijnen zijn van zeer goede kwaliteit, maar uiteraard geldt ook hier dat als je bereid bent iets meer te betalen je zeker ook meer aan je trekken komt. Over smaak valt niet te twisten maar onze favorieten zijn de Chenin Blanc en de Cabernet Sauvignon van de Signature en van de 21 Gables de Chenin Blanc en de Pinotage.

De wijnen van Spier zijn te koop op Clubwijn. Deze wijnen zijn voor iedereen te koop, zonder registratie vooraf. U kunt ook kiezen voor ledenvoordeel door een ClubWijnKaart (€ 30 per jaar) aan te schaffen. U krijgt dan altijd 17,5% korting als u de wijn komt halen in de winkel. Als wij de wijn bij u thuis moeten laten bezorgen betaalt u een bijdrage in de logistieke kosten.