woensdag 20 juni 2018

Barolo, Feniciërs, Etrusken, Fufluns en wijn.


Op weg naar Barolo wordt onze aandacht getrokken door een bord dat verwijst naar een Etrusken graf. Het pad erheen ziet er niet echt uitnodigend uit, maar de aantrekkingskracht om weer eens kennis te maken met de oudheid blijkt toch sterker. We volgen het grindpad en testen de vering van de huurauto flink uit, wat een hobbels en kuilen, stapvoets gaan we op weg naar het verleden.

De weg loopt dood, hè wat een lugubere constatering, en lopend leggen we het laatste stukje af. Overigens weer een metafoor waar ik niet echt vrolijk van wordt. Het graf is niet meer dan een paar muren, een trapje en iets wat vroeger ongetwijfeld een kelder zal zijn geweest. Het dak ontbreekt echter, waardoor regen en wind vrij spel hebben. Toch bijzonder, dat dit er nu nog staat.

De stilte om ons heen geeft ruimte voor wat mijmeringen en mijn gedachten gaan terug naar de les over de oudheid en het belang van de Etrusken voor de wijnbouw in het algemeen en die van Italië in het bijzonder.

De kunst van de wijnbouw landt ruim voor Christus in Italië. Het zijn de Feniciërs die via Sicilië de wijn introduceren in de centrale en noordelijke regio’s van de Etrusken. Italië heet vanaf dat moment ook wel Enotria, het land van de wijn.

Bij de Etrusken speelt wijn vanaf dat moment een belangrijke rol in het dagelijks leven maar ook op het spirituele vlak en de verering van de doden. Vooral de upperclass deed zich te goed aan wijn ter ere van Fufluns. Dit is een Etruskische godheid van de vruchtbaarheid en de wijn. Hij is de equivalent van de Griekse godheid Dionysos en de beter bekende Bacchus. Vanwege mogelijke dronkenschap is het gebruik van wijn strikt gebonden aan ingewijden met als doel om op aarde dichter bij de goden te komen om zich op die manier een goed gezind lot in het hiernamaals te verwerven. Lekker hypocriet zouden we nu zeggen.

Langzaam gaan onze gedachten weer naar het heden. Zo dicht bij Barolo verheugen we ons er meer en meer op om nu zelf een ode aan Fufluns te gaan brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten