maandag 11 juni 2018

Carmen en fietsen door de wijngaard.


Carmen is een wijnhuis in Chili dat naast het maken van heerlijke wijn ook voor toeristen zeer aan de weg timmert. Tijdens ons verblijf in Santiago besluiten we een excursie te boeken bij een lokaal reisbureau dat adverteert met ‘fietsen door de wijngaard’ dus óp naar de mountainbikes. We worden vervoerd per bus en ook weer afgeleverd bij ons hotel in Santiago. We kunnen dus lekker aan de wijn.

Carmen, dat een onderdeel is van Santa Rita, ligt in Maipo Alto aan de Ruta del Vino. Wijngaarden voor zover je kunt zien met op de achtergrond altijd de machtige Andes. De grote hoeveelheid sloten met kolkend water uit de Andes zorgen ervoor dat de wijnstokken lekker vertroeteld worden en geen dorst hoeven te hebben. Dit verklaart overigens ook de fruitigheid van Chileense wijnen.

Al snel maken we kennis met onze medefietsers en na een uitleg over de fietsen en de tocht gaan we van start. Het tempo is aangenaam, dat mag ook wel gegeven de hitte. Onderweg wordt veelvuldig gestopt en krijgen we uitleg over de grond, de druiven en de wijn.

Onderweg is nog een fotomoment voor de werkers in de biologische wijngaard. Ze waren kennelijk op de hoogte van ons bezoek want het werk was even stilgelegd en de heren stonden te leunen op hun werktuigen, klaar voor de foto.

Halverwege de rit wordt het tijd voor onze eerste wijn om te proeven, een lekkere Sauvignon Blanc die goed past bij de warmte. Heerlijk in het zonnetje met een prachtig uitzicht. Niet teveel drinken want de mountainbikes zijn van geen kanten elektrisch, zelf trappen dus.

We staan even stil bij het monument ter nagedachtenis van …. de merlot die geen merlot was. Dit moet ik even uitleggen. Toen Chili besloot om over te stappen van bulkwijn naar kwaliteitswijn bedachten de marketeers, dat het handig was als er een soort nationale druif was. Dit werd de merlot. Gaandeweg kwam  de wijnmaker van Carmen erachter dat de ene merlot de andere niet was. Ze leken op elkaar, maar toch. Later bleek dat men niet de merlot maar de carmenère in het glas had. Vanaf dat moment is de carmènere gebombardeerd tot nationale druif. De les: wantrouw de marketeers.

Terug bij het wijnhuis is het tijd voor een heerlijke proeverij. Na een bezoek aan het bijbehorende museum en een fantastische lunch is het tijd om weer de bus in te gaan, terug naar Santiago. Het was een heerlijk dagje fietsen door de wijngaard.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten