zaterdag 16 juni 2018

Amarone, geweld uit Valpolicella


Amarone heeft voor veel wijnliefhebbers iets magisch. Wie echter graag op reis gaat naar wijngebieden en al een aantal keer Amarone heeft ingetikt in Google-maps kan zijn koffers weer uitpakken. Amarone is géén wijngebied. Wie informatie probeert te vergaren over dit druivenras is óók snel klaar. Amarone is géén druivenras. Amarone is een droge rode wijn uit het Valpolicella gebied.

Voor het maken van Amarone gebruikt men in het algemeen 3 druivenrassen, Corvina, Molinara en Rodinella. De druiven wordt laat in het seizoen geoogst en te drogen gelegd. Dit gebeurt bij Lenotti door steeds enkele trossen in een kist te leggen. De kisten staan hoog opgestapeld in een schuur die droog wordt gehouden door er wind in te laten circuleren. In het voorjaar vindt de vinificatie plaats. Door de indroging van de druiven ontstaat een relatief hoog suikergehalte. Dit leidt uiteraard na de vergisting tot een hoog alcoholgehalte. Hierdoor kan de Amarone soms wat zoetig overkomen, moet je wel van houden. De zoetige indruk kan zijn veroorzaakt door het hoge alcoholpercentage maar ook komen omdat er wat restsuikers zijn overgebleven.

Momenteel staat het drinken van alcohol erg ter discussie. Zo zijn er rapporten die vermelden dat je totaal niet zou moeten drinken. Anderen gaan uit van een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld niet méér dan één glas. In Italië zou dit zijn: niet meer dan één Bicchieri. In Italië kan men van iets kleins iets groots maken door het woord te verlengen met –one-. Een klein glas is een Bicchieri, een groot glas een Bicchierone. Zie hier nu niet gelijk de oplossing om toch lekker te kunnen pimpelen, gewoon alles lekker in één groot glas. Met de achtervoeging –one- is de naam van de Amarone voor een deel verklaard.

Amarone is nog niet zo lang op de markt. In Valpolicella maakt men al sinds mensenheugenis een zoete rode wijn onder de naam Recioto. Door de gisting tijdig te stoppen blijven er restsuikers over in de wijn. Zo ontstaat een lekkere zoete rode wijn. Na de tweede wereldoorlog ontstond door een menselijke fout de Amarone, omdat men vergat de gisting tijdig te stoppen. Het resultaat was wijn die niet zoet was maar bitter of op zijn Italiaans Amaro, en niet gewóón Amaro maar Amarone!

Naast het reeds genoemde Lenotti wordt er ook Amarone gemaakt door Tenuta Sant Antonio en Tedeschi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten