vrijdag 15 juni 2018

MIP rosé wereldberoemd!


Ons verblijf in Nice is uiteraard niet de ideale plek om het wijnhuis Domaine Sainte Lucie te bezoeken maar als je de extra kilometers voor lief neemt is het er wel erg goed toeven.  Ook de weg erheen is zeer de moeite waard.  We rijden door een glooiend gebied met links en rechts wijnvelden richting Puyloubier. Rechts van ons doemt uiteindelijke de heuvel Sainte-Victoire op, we zijn in de buurt. Een breed en hoog stalen hek vormt de toegang tot Domaine Sainte Lucie en het bijbehorende Domaine Les Diables. Wegens de oogst is het wijnhuis gesloten voor bezoekers. We worden echter allerhartelijks ontvangen.

Een aantal jaren geleden kwam de rosé uit de Provence erg in opkomst. De wijnmakers kozen voor een lichte maar smaakvolle kleur rosé. Om te weten hoe je aan die lichte kleur komt moet je weten hoe de wijn eigenlijk aan zijn kleur komt, in dit geval voor het gemak even rode wijn en rosé. De kleur in de wijn ontstaat door het schilletje van de druif mee te laten weken tijdens de gisting. Hoe meer kleurstoffen in het schilletje des te donkerder wordt de wijn. Daarnaast speelt mee hoelang men de schil mee laat weken. Uiteraard geldt ook hier hoe langer meeweken, des te donkerder het resultaat. De wijnmakers wisten dus wat hen te doen stond om een lichte rosé te maken: maar heel even mee laten weken.

De wijnmakers van Domaine Sainte Lucie hebben dit goed begrepen. Sinds een aantal jaar produceren zij rosé die echt tot de top van de Provence behoort. Rosé met een simpele naam die refereert aan het feit dat ze gemaakt zijn in de Provence. Made in Provence, kortweg M.I.P oftewel MIP! Voor ons inmiddels wereldberoemd.

De rosé wordt uitgebracht in 3 varianten, oplopend in kwaliteit. De basisrosé is gelijk ook het meest verkocht. De MIP Classic wordt gemaakt van Cinsault, Syrah en Grenache.

Wij krijgen een mooie rondleiding over het bedrijf en na afloop ook nog 2 flesjes rosé mee. Lekker voor vanavond als we terug zijn in Nice.

Voor de weg terug kiezen we voor de route langs de kust. Wat is dit gebied toch mooi. Onderweg doen we nog wat dorpjes aan en genieten we van een heerlijk diner.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten